Termoizolační vložka z podhoubí a vlnité lepenky
Poskytnuté služby: Výroba obalu na míru
Inovativní obalový materiál
Vyvinuli jsme tepelně izolační vložku do obalů, která udrží balené produkty ve stálé teplotě až po dobu 48 hodin a zároveň je šetrná k životnímu prostředí. Využívá termoizolačních vlastností podhoubí, které je vlepeno na vlnitou lepenku.
Původní řešení - EPS pěnový polystyren
Pro zasílání ovoce a dalších potravin ze specializovaného e-shopu je nutné používat obaly, které udrží po dobu přepravy toto zboží ve stabilní teplotě. Nežádoucí je především přehřátí vnitřního prostoru kartonové krabice, která slouží jako přepravní obal. Teplota by zde neměla překročit 23°C. Z tohoto důvodu se do krabic vkládají izolační prvky, nejčastěji vyráběné z EPS – pěnového polystyrenu.
Toto řešení má však zásadní nevýhodu z pohledu udržitelného balení:
- Obtížná recyklace obalu, protože se od sebe musí oddělit dva materiály. Recyklace vytříděného EPS je technologicky náročná a řada recyklačních stanic pro ni není vybavena.
Naše řešení
Ve spolupráci s firmou MYCO jsme vyvinuli inovativní obalový prvek spojující vlastnosti tvarovek z mycelia – podhoubí a vlnité lepenky. Jeho vlastnosti jsou funkčně zcela srovnatelné s pěnovým polystyrenem a slouží jako jeho přímá náhrada. Z ekologického hlediska jsou podhoubí i vlnitá lepenka snadno biologicky odbouratelné. Takže i pokud nedojde k řádné recyklaci, nezatíží životní prostředí.
Jak to funguje:
Tvarovky z mycelia lepíme na proložky z vlnité lepenky, kterou pak přes tvarovky opětovně přehneme, takže je podhoubí zakryto lepenkou z obou dvou stran. Tento obalový prvek se pak vkládá do kartonových krabic tak, aby zakryl dno, vrch i boky obalu zevnitř. Mycelium pak díky svým izolačním vlastnostem udržuje uvnitř obalu stálou teplotu až po dobu 48 hodin (samozřejmě v závislosti na okolní teplotě). To dostačuje k tomu, aby si například chlazené potraviny udržely během přepravy stálou teplotu. Vlnitá lepenka pak dodává izolační vložce pevnost a poskytuje dodatečnou ochranu před poškozením zboží z důvodu pádů a nárazů, které se vyskytují během přepravy.
Výroba a vlastnosti Mycelia
Výroba podhoubí probíhá s použitím přírodních zbytkových materiálů ze zemědělství nebo dřevařství. Jedná se tak o 100% přírodní materiál-. Společnost Myco, se kterou spolupracujeme, již zvládá jeho produkci v průmyslovém množství.
Nejdůležitější vlastností je biodegradabilita. Zatímco v suchém (vnitřním) prostředí je materiál stálý a vydrží v nezměněné podobě roky, při vystavení biologickému tlaku (vlhkost, bakterie) se začne velmi brzo rozkládat. Proto je mycelium neškodné přírodě a naopak se dá využít jako hnojivo.
Přínosy
- Náhrada neekologického materiálu
- Jednoduchá likvidace celého obalu
- Univerzální termoizolace
Obor:
biotechnologický startup
Tým:
výzkum
Velikost firmy:
startup
Vyjádření zákazníka
„Mycelium a vlnitá lepenka se jako materiály výborně doplňují.“
tým konstruktérů Servisbalu
Ukázka řešení